Etetés

Díszhalak, korallok etetése a tengeri akváriumban!

A tengeri akvárium élőlényei többségének etetéséről gondoskodnunk kell, ami néha nem könnyű feladat! Sok faj válogatós, és csak néhány eleségfélét fogad el. Fontos tehát alaposan megismerni a tartani kívánt fajok táplálkozási szokásait.

A tengeri állatok anyagcseréje is eltér kissé az édesvízben élőktől, ezért a könnyebben feldolgozható táplálékok tengeri eredetűek. A kórokozók bejutásának veszélye miatt, kizárólag fagyasztott, vagy főtt táplálékot adjunk a lemezes tápok mellett. A növényevő halaknak (pl Doktorhalak) számára, leforrázott salátalevéllel pótolhatjuk a szükséges növényi eredetű táplálékokat. A ragadozó halaknak (pl. Tűzhal) fagyasztott halat adhatunk.

Az etetést igénylő korallokat két csoportra oszthatjuk. A planktonevő korallok, a vízben lebegő apró élőlényeket és kis szemcsés hulladékokat fogyasztanak. Planktonnal, sórák lárvával, kerekesféreggel etethetjük őket. A nem fotoszintetizáló korallok másik csoportja (pl anemónák), a halakhoz hasonlóan, darabos táplálékokat fogyaszt. Vadászatkor fogókarjaik széttárásával nyílnak ki. Ilyenkor etethetjük őket, a táplálékot a testükre vagy karjukra rakva.

A színpompás halak, korallok, rákok, csillagok mellett, az élőkő és aljzat apró lakói is igénylik a tápanyagokat. Mivel egyes halak kizárólag az élőkövek apró lakóit fogyasztják (Csikóhal, Mandarinhal), ezért gondoskodnunk kell azok folyamatos szaporodási lehetőségéről, és ha a biológiai szűrés folyamatába is be akarjuk vonni őket, akkor fontos ezek rendszeres etetése. A sok élőkövet tartalmazó akvárium kevesebb külső táplálást igényel!

Hogyan etessünk?

A tápanyagoknak csak kis része épül be az élőlények szervezetébe, ezért ajánlott a minimális szinten tartani az etetést! Mivel az akváriumba juttatott táplálékok szerves anyagok, ezért salakanyagként, vagy el nem fogyasztott maradékként (bomlássaal) is terhelhetik a vizet.