Fehérjelehabzó

Fehérjelehabzó (fehérjefölöző) - a nélkülözhetetlen!

A tengeri akváriumtechnika legértékesebb eleme a fehérjelehabzó (más néven fehérje fölöző, vagy hableválasztó), ami nem más, mint egy flotációs elv alapján működő határfelületi abszorbátor. Kicsit érthetőbben; a határfelület jelen esetben, a víz és levegő határvonala. Az a habosított közeg, amelyben a szerkezet képes eltávolítani a tengervíz felszínén összegyűlt koszt, szerves molekulákat, zsírokat, fehérjéket, aminosavakat, illetve a határfelületen aktív anyagokat (pl. tenzideket), mielőtt azok bomlásnak indulnak. Ezen anyagok más szűrőberendezésekkel nem távolíthatóak el, a fehérjelehabzó tehát nélkülözhetetlen! Több mint ajánlott jó minőségűt vásárolni, mivel hosszú távon rengeteg probléma oka vezethető vissza egy gyenge lehabzóra!

Működési elve

A lehabzó szivattyúja – szűkítő szelepen keresztül beszívott – levegővel dúsítja a vizet, amely a lehabzó testében sűrű habként áramlik a felső habtartó edény felé, ahol sötét, tea-szerű, sűrű folyadékként csapódnak le a belőle kiválasztott káros anyagok.

A fehérjelehabzó, a szűrés mellett felgyorsítja a víz gázcseréjét. A beszívott levegőből oxigén jut a vízbe és távozik a szén-dioxid, ezért nincs szükség külön levegőztető berendezésre a tengeri akváriumhoz.

A hatékony hableválasztás feltétele, hogy a működést ne zavarja meg a zsíros haltápokból keletkező zsírlerakódás, ezért a lehabzótestet alkalmanként át kell mosni!

Óriási árkülönbségek lehetnek a különféle gyártók lehabzói között. Ennek oka, hogy a legapróbb szerkezeti eltérések (pl. a lehabzóba juttatott víz iránya, vagy porlasztás minősége) is látványos hatékonyság-különbséget eredményeznek a működésben.

 

Méretek

A kisméretű nano akváriumokhoz (100-140 literig) akváriumokhoz – ahol nincs külső szűrőmedence -, általában az akvárium falához függeszthető, belső lehabzókat használnak, melyek levegőztető általi porlasztással (gyenge minőség), vagy – a komolyabb modellekhez hasonlóan -, saját szivattyúval dolgoznak.

A nagyobb méretű akváriumokhoz, szintén “tól-ig” méretosztályokban készülnek (pl.300-500 literig) az 1-2 vagy több saját szivattyúval ellátott nagyobb lehabzók, melyek tovább csoportosítatóak belső illetve külső típusokra, attól függően, hogy a szűrőmedencén belül, vagy azon kívül helyezkedik el a lehabzótest.

Belső lehabzók esetében fontos, hogy a megfelelő hatékonyság érdekében, a lehabzótest, a gyártó által megadott vízmagasságú “szűrőrekeszben” legyen elhelyezve!

Sokan túlméretezik a lehabzót – a jobb hatékonyság érdekében -, ami költséges és szükségtelen is, ha elismert és megbízható gyártó modelljét vásároljuk meg!

 

TIPP!

Fölösleges denitrátorra, csepegtetős szűrőrendszerre, és más elavult technikákra pénzt pazarolni! Lágykorallos akváriumhoz elegendő egy erős lehabzót a külső-szűrőmedencébe helyezni, megelőzve azt egy egyszerű mechanikai szűrőzsákkal, ami megvédi a lehabzó szivattyúját az eldugulástól.