Káros anyagok

Káros anyagok tengeri akváriumban

A tengeri akváriumok víze számos káros anyagot tartalmaz, melyek kifejezetten károsak az élővilág számára. Ezen anyagok egy része erősen toxikus hatású, a többi “mindössze” karbantarási problémát okoz (pl algásodás, zavaros víz)! Az erős mérgezések visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az élővilágban, melynek végeredménye a teljes zátony újratelepítése.

Ezen káros anyagok folyamatosan termelődnek a vízben (Nitrogén – Ciklus), azonban erős teljesítményű szűrő és áramoltató rendszerrel, karbantartással, és jó minőségű élkőkővel, gond nélkül védekezhetünk a toxikus hatások ellen.

 

Ammónia

Szerves anyagok bomlásával képződő erősen mérgező anyag. Friss telepítést követően jelenléte pár hétig természetes, melynek csökkenő mennyiségét tesztekkel ajánlott követni. Amennyiben az ammóniaszint túl magas ezekben a hetekben, célszerű nagyobb mennyiségű vízcserékkel segíteni a biológiai szűrést. Amíg az ammónia nem távozik, TILOS bármilyen élőlényt a vízbe engedni.

Ammónia mérgezés tűnete; a halak menükülő mozgása, szapora légzése, és fokozott nyálkatermelés

Megjegyzés: A pH érték emelkedésével arányosan nő az ammónia toxikus hatása. Vásárolt díszhalaink szállításakor, a “haltartó zsákban” nő az ammóniaszint és csökken a pH. Ha nem fokozatosan, csepegtetve töltük fel a zsákot az akváriumunk vizével, a növekedő ph fokozza az ammónia mérgező hatását, amitől el is pusztulhat díszhalunk.

 

Nitrit

A nitrifikáló baktériumok által bomló ammóniából képződő, toxikus anyag. Az ammóniához hasonlóan, mennyisége fokozatosan csökken a telepítés követően (nitrifikáló baktériumok elszaporodásával). Mérgezésének tűnetei hasonlóak az ammónia mérgezéshez. Természetes korallszirtek vízeiben 0,05 mg/l mennyiségben fordul elő. Élővilágot telepíteni akváriumi körülmények között nem ajánlott, amíg a nitrit jelen van.

 

Nitrát

A nitrit bomlásával keletkező nitrát már kevésbé mérgező hatású mint a fent említett két anyag. A nitrát, elsősorban a korallokat, valamint a vízinőségre érzékenyebb halakat (doktorhalakat) veszélyezteti. Természetes körülmények között 5 mg/l mennyiségben található, de korallos akváriumokban – ahol a korallok különféle területekről vegyesen vannak válogatva -, legjobb a nitrátmentes víz. Kőkorallok (pl Acropora) számára már az 1 mg/l mennyiség is végzetes lehet. Pusztulásukkal a fonalas algák elszaporodnak és más korallok, telepes anemónák algáit veszélyeztetik beépülésükkel.

A nitrát, az algásodás mellett, megakadályozza a mész hasznosítását a korallok számára, és gyengíti a halak immunrendszerét is. Jó minőségű, sok élőkővel elég oxigénhiányos területet tudunk kialakítani az anaerob baktériumok számára a nitrát bontásához, melyet gyakori részleges vízcserékkel tovább segíteni.

 

Foszfát

Nem mérgező hatású, de komoly karbantartási gondokat okozhat. Növényi tápanyag, az algák tápláléka. Erős algásodás esetén, szinte biztos, hogy a foszáttartalom is túl magas az akváriumban. Eltávolítani nehéz, mivel az korallok testébe beépülve van jelen. Erős fehérjelehabzóval, foszfátmentes részleges vízcserékkel, illetve foszfát megkötő műgyantával is jelentős mennyiséget eltávolíthatunk. Természetes szirteken 0,05 mg/l koncentrációban van jelen.

Kőkorallos akváriumok esetében a foszfát oldhatatlan vegyület formájában is távozhat a vízből, ha kalcium reaktor működtetésével, magas a víz kalcium koncentrációja.