LED világítás

Akvárium LED világítás

Az akváriumi LED világítások iránt egyre nagyobb a kereslet, a tengeri és az édesvízi akvarisztikában egyaránt.

A kereslet növekedésének elsődleges oka a gazdaságosság, hiszen az akváriumvilágítás –különösen a tengeri akváriumok esetében, ahol az édesvizű akváriumokénál erősebb l/W világításra van szükség – a legdrágább üzemeltetési költség-tétel. A jó világítás azonban nélkülözhetetlen, és a szűrő (tengeri akváriumoknál – lehabzó) mellett, ez az a berendezés, amin nem ajánlott spórolni!

Kevesebb energia fogyasztás! Szabályozható világítási módok! Nincs évente izzócsere! Minimális hő kibocsátás! Remek programozhatóság! Letisztult megjelenés!

T5 neon + LED Hibrid lámpák

A LEDek energiafogyasztása kb 30-40% al kevesebb, mint a hagyományos izzóké és fénycsöveké, amely havi szinten számszerűsíthető a villanyszámla-költségén. Ha ezt a megtakarítás éves szinten számoljuk, a LED lámpák befektetési összeg, viszonylag gyorsan megtérül. E mellett nem elhanyagolható megtakarítás, hogy nincs évente izzócsere, amely egy 6-8 fénycsöves vagy 3×250 W-os lámpa esetében nem olcsó kiadást jelent.

 

A LEDek másik remek sajátossága, hogy működésük közben minimális hőt termelnek, amely azon tengeri akvaristák számára lehet kedvező, akik a fém halogén izzók jelentős hőtermelése miatt kényszerültek akváriumklímát vásárolni, és magas energiaköltségen üzemeltetni azt. LED világítás mellett, egy klimatizált helyiség kellően biztonságos, akár kényesebb-korallokhoz is.

 

A LEDek könnyen szabályozhatóak és programozhatóak! Nemcsak fényerősség alapján (dimmable), hanem fényspektrum alapján is szabályozhatóak a modern LED világító rendszerek. Egyes modellek, akár egy Tablet gépen, WIFi-n keresztül is vezérelhetőek. A programozható módjok között; a holdfénytől a villámlásig, szinte minden természetes éghajlati effekt szimulálható.

 

(Kattintson a képre, a video megtekintéséhez!)

 

De, hogy ne csak a jó tulajdonságokat emeljük ki, meg kell említenünk, hogy a LEDek akvarisztikai felhasználása még gyerek cipőben jár, és nincs évtizedes tapasztalat a hatékonyságuk mögött! A piacon kapható LED világítások között, a legelismertebb gyártók (ATI, Giesemann, Arcadia, Aqua Medic), nevükkel vállalt legmodernebb fejlesztései mellett, sajnos rögtön megjelentek az ”gagyi” változatok is, melyek között – amint lenni szokott a tengeris lehabzók, és az édesvízi külső szűrők esetében is – ég és föld a teljesítmény-különbség! Válasszunk jó minőséget mindenképp!