Nitrogén-Ciklus

Nitrogén Ciklus

A tengeri élőlények szervezetében beépülve van jelen a nitrogén legnagyobb mennyisége. Az élőlényekből kijutó szerves anyagok (legtöbbször salakanyagok) és az etetéskor vízbe kerülő táplálékmaradványok bomlásnak indulnak, átalakítva a bomlásterméket. (Megjegyzés: szemmel látható szennyeződések eltávolítása – mechanikai szűrés)

Nitrogén ciklus – Nitrát körforgásDe a Nitrogén szerves anyagként is bjuthat a vízbe pl. etetéssel. Ebből egy rész beépül az élőlények szervezetébe, de nagy részük felhalmozódik a vízben (toxikus anyagok), melyet hatékony szűrőberendezésekkel kell eltávolítani. A mérgező anyagok változatos formái keletkeznek a szerves anyagok bomlásával.

A bomlás során képződő legfontosabb összetett toxikus anyag az ammónia. Az ammónia bomlása során széndioxid és szerves savak képződnek, melyek csökkentik a víz kémhatását és keménységét. Foszfátok keletkeznek (PO4), melyek veszélyesek mivel tápanyagot jelentenek néhány veszélyes algafaj számára, mely következménye az erős algásodás lesz

Az élőköveken és az aljzatban élő nitrifikáló baktériumok (Nitrosomonas – hasznos baktériumok), a Nitrogén-Ciklus első lépésében megkezdik az ammónia lebontását (biológiai szűrés folyamatának kezdete), így keletkezik a kevésbé mérgező nitrit (NO2), majd a nitrát (NO3). A baktériumok által végzett két lebontási folyamat aerob zajlik, tehát oxigénre szükség van hozzá. A keletkezett nitrát koncentrációját is minimális szinten kell tartani, hiszen ez is káros anyag.

A nitrát lebontása nitrogéngázzá már anaerob úton (Nitrobacter baktériumok- oxigénhiányos környezetben) megy végbe. A képződő gáz tulajdonsága, hogy rosszul oldódika vízben és elillan a tengeri akváriumból. (Megjegyzés: Jó minőségű élőkő és fehérjelehabzó a biológiai szűrés alapja).

Kőkorallos akváriumoknál javasolt ZEOvit Szűrőrendszernél: a ZEOvit keverék nem közvetlenül távolítja el a nitritet, nitrátot és foszfátot a vízből, hanem tartósan felszívja az ammóniumot és az ammóniát, vagyis megakadályozza a nitrit és a nitrát (nitrifikációs ciklus első két elemének) keletkezését!