Akvárium Világítás

Akvárium Világítás

Led, neon és HQI akvárium világításokLED, HQI és Neon Akvárium világítások? A hatékony akvárium világtás, legalább annyira fontos az akvárium egészsége szempontjából, mint a szűrés, vagy az áramoltatás.

Neoncsöves akvárium világítások

 

A neoncsöves akvárium világítások több évtizedes múlttal rendelkeznek mind az édesvízi mind a tengeri akvarisztikában, és bár népszerűségük a LED világítások megjelenésével valamelyest csökkenni látszik, valójában e világítástípus az, amiről évtizedes tapasztalatok állnak rendelkezésünkre, és ami jelenleg is a legelterjedtebb akvárium világításnak nevezhető.

 

A modern neoncsöves akvárium világítások vékony, általában 6-8 db T5-ös neoncsővel üzemelnek, melyek – szemben a ledekkel – pillanatok alatt, és viszonylag olcsón cserélhetőek. Ha nem vagyunk megelégedve egy adott gyártó neoncsövével, szinte azonnal cserélhetjük egy másikra, lehetőségünk van tehát a egyszerűen kialakítani az ideális fényspektrumot.

 

A hatékony és jó minőségű neoncsöves világítások (lámpatestek) ára nem olcsó, azonban ezek minden biztonsági (érintésvédelmi), esztétikai, és technikai elvárásnak (pl. beépített ventilátorokkal folyamatosan hűtik a neoncsöveket) megfelelnek. A lámpák hosszú élettartamúak, és jó fénycsövekkel valóban hatékonyan!

 

Tengeri akváriumok esetén maximum 60-70 cm vízmélységet lehet kellő hatékonys ajánlott!

 

HQI akvárium világítások

 

A 60-70 centiméternél magasabb akvriumoknál, már fémhalogén lámpákra van szükség, hogy hatékonyan átvilágíthassuk a mélyebb vízrétegeket is. 150W / 250W teljesítményű HQI izzókat leggyakrabban fénycsövekkel kombinált hibrid lámpákban láthatunk, a 400W teljesítményű izzók pedig önállóan, nagy reflektor-felületű lámpaként terjedtek el (jó szellőzést biztosító szerkezeti beépítést igényelnek).

 

E lámpák hátránya, hogy szinte kizárólag akváriumklímával együtt üzemeltethetőek, mivel a nagy teljesítményű izzók, mindössze pár centiméteren jelentős hőt termelnek, és gyorsan felmelegíthetik a vízfelszínt.

 

Az izzók viszonylag érzékenyek és évete cserélni kell őket, fényük azonban egyedülálló, és tökéletes a kényes korallok neveléséhez is!

 

A fémhalogénizzókat színhőmérséklet szerint csoportosítják!

 

5.000-5.500 K-es típusok: napfényhez hasonló fényspektrumot állítanak elő. Sok 420nm-es ibolyasugarat nyújtanak, de kevés kéksugarat. Fénycsövekkel kiegészítve tökéletes és a kőkorallokat színpigment termelésre serkenti.

6.000-6.500 K-es típusok: kiválóak a sekélyvízi biotóp környezet megteremtésére (kék vagy spektrumszűrők kombinálásával)

 

10.000 K-es típusok: A legjobb választás az 5 méter mélységű korallzátonyok fényviszonyainak megteremtésére. Nem hiányzik az 5.000-6.500 K-es kék szín, erős UV-A sugárzást is adnak, serkentve a fluorszkáló pigment képződését.

 

20.000 K-es típusok: A legerősebb 475nm-es sugárzásuk hullámhossza megegyezik azzal a hullámhossztartománnyal, mely leginkább behatol a 10 méter alatti tengervízbe. Minimális UV-sugárzásuk, az érzékeny állatok tartását is lehetővé teszi.

 

Akvárium led világítások

 

Elterjedésének legfőbb oka a gazdaságosság. A neoncsöves vagy HQi világitásokhoz képest, a LED akvárium világítások akár 40%-al kevesebb energiát igényelnek, és hőkibocsátásuk minimális.

Az izzók, vagyis a ledek élettartama óriási, gyártói adatok alapján általában 50.000 óra, amely napi 12 órás használat mellett, 11 év működést biztosít.

 

A ledek hátránya, hogy még nincs elegendő akavarisztikai tapasztalat az alkalmazásuk mögött.

 

Mindenképpen ajánlott megbízható márkájú Led lámpát választani a kényesebb korallok neveléséhez!

 

Milyen teljesítményű világítást vásároljunk?

A világítás erősségét természetesen az határozza meg, hogy milyen élőlények vannak az akváriumban. Általában minimum 1W/ liter teljesítménnyel érdemes számolni (vagyis egy 500 literes tengeri akváriumhoz 500 Watt világítás ajánlott). Fényigényes kőkoralloknál (pl Acropora fajoknál) akár 3-4W/l is lehet a fényigény.

 

Miért fontos a megfelelő fényspektrum?

A megfelelő fény, a korallos és a természetes sziklazátonyos tengeri akváriumok számára is létfontosságú. A szimbiotikus algák, a fotoszintézishez 3 féle pigmentet használnak fel: ezek a klorofil, karotinoid, és a phycobilin. Ezek a pigmentek csak meghatározott hullámhossztartományban optimálisak, ezért az sem mindegy, hogy az akvárium világítása – legyen az led, neon, vagy fém halogén -, milyen izzóval, neoncsővel van felszerelve!

 

A klorofillek elsősorban a kék és vörös, a karotinoidok a kékeszöld, a phycobilinek pedig a hosszúhullámú sugarakat (narancs és vörös színeket) veszik fel. Ezen pigmentek jelenléte a szimbiotikus algákban azt hátározza meg, hogy a gazdaállat – vagyis a korall -, képes-e bizonyos zátonyon-zónában élni. A fényhiány jól észrevehető a korallok test-tartásán és nyitottságán. Megjegyzés: Soha ne tegyük ki a korallokat rövidtávú UV-sugárzásnak (pl. színük pigmentációja erősítéséért)